Vaikuttajamarkkinointi ja sen sudenkuopat

Vaikuttajamarkkinointi

Vaikuttajamarkkinoilla tarkoitetaan markkinointia, jossa käytetään tunnettua henkilöä oman kampanjan tukena. Ilmiö ei ole uusi ja se on alkanut urheilijoiden osallistumisesta yritysten TV-mainoksiin. Sosiaalisen median kasvaessa, vaikuttajamarkkinointi on laajentunut ja tuonut esille paljon uusia persoonia, joilla on hyvä näkyvyys tietyssä kohderyhmässä. Yritysten on nyt entistä helpompi tehdä sopimuksia yksittäisten vaikuttajien kanssa. Lue alta lisää, mitä sudenkuoppia kannattaa välttää ja miten jätä mahdollisimman hyvän kuvan sinusta yrityksenä tai vaikuttajana.


Kun etsit vaikuttajaa

Sinun täytyy löytää vaikuttaja, joka jakaa yrityksesi arvot ja teidän kohderyhmä on samanlainen. Pyydä siis vaikuttajalta aina mediakortti tai tietoja analytiikasta, jotta voit tarkistaa vaikuttajan soveltuvuuden. Ennen yhteydenottoa sinun kannattaa tutustua vaikuttajan sisältöön tarkemmin, onko sisällöntuotanto sekä valokuvaus sellainen mikä sopii yrityksen brändin kanssa. 

Vaikuttajamarkkinoinnissa täytyy huomioida, että vaikuttaja itse on päättänyt sosiaalisen median kanavansa ja julkaisujen persoonallisuuden. Näihin yritys ei voi vaikuttaa, jos julkaisujien persoonallisuuteen lähdetään laittamaan paljon rajoituksia, kärsii markkinoinnin luotettavuus. Vaikuttajalla on myös oma arvomaailmansa ja valikoi itse mihin yhteistöihin lähtee mukaan. Vaikuttaja on usein myös yrittäjä, jolloin työn hinnoittelu on laskettu tarkasti.

Älä unohda näitä

Aluksi

  • Kartoita vaikuttajia itse tai avaa hakemus vaikuttajamarkkinointiin perehtyviin yrityksiin. Tällöin kiinnostuneet vaikuttajat lähettävät itse hakemukset ja voit valita niistä omiin tarpeisiisi parhaat.

  • Tarkista aina vaikuttajan analytiikka

  • Kirjoita kattava kuvaus mitä haluat, kerro yrityksestäsi ja sen tuotteista. Mikä on arvomaaimasi ja mitä odotat vaikuttajayhteistyöltä. 

  • Kerro mitä kaikkea haluat yhteistyön sisältävän ja raportoinnin laajuus.

  • Kerro avoimesti budjetti yhteistyölle ja ole avoin hinta-keskustelulle. Vaikuttaja, joka pyytää enemmän mitä budjettisi on, osaa todennäköisesti perustella miksi se olisi sinulle kannattavinta.

Yhteistyön aikana

  • Kommunikoi nopeasti ja sujuvasti vaikuttajien kanssa, tämä vaikuttaa yhteistyön mielyttävyyteen puolin ja toisin.

  • Tee kirjallinen sopimus, mitä yhteistyössä pitää tehdä ja mihin mennessä. 

  • Vaikuttajan täytyy mainita aina tuottamassaan sisällössään kaupallisuus, eli merkitä "kaupallinen yhteistyö" tai "mainos" tekstin alkuun. Merkinnästä on vastuussa myös yritys ja tätä valvoo markkinoinnin eettinen neuvosto. (Lue lisää)

  • Saatavista tuotteista vaikuttaja joutuu maksamaan verot, joka on myyntihinnan alv:in määrä.

Yhteistyön jälkeen

  • Tarkista yhteistyön raportti.

  • Anna palautetta yhteistyöstä ja pyydä sitä myös itse.


Omat kokemukset vaikuttajana

Olen toiminut jonkun aikaa vaikuttajana Instagramissa ja kirjoittanut blogia, kun aloin kaupallistamaan omia kanavia huomasin että yritysten suhtautuminen vaikuttajamarkkinointiin oli hyvin erilaisia. Vaikuttajia oli myös hyvin erilaisia ja yritysten oli toisinaan vaikea tunnistaa hyvä sisällöntuottaja.

Vaikuttajan työn arvostaminen on toisinaan hukassa ja se näkyy kommunikoinnissa. Vaikuttajan ollessa itse yrittäjä, ei hän saa leipää pöytään vain tuotteilla, mistä hän maksaa verot. Tuotteella tehty yhteistyö kuitenkin palvelee sitä vaikuttajaa, joka ostaisi tuotteet muutenkin.

Parhaimmat kokemukset on yrityksistä, jotka ovat valmiita maksamaan työstäni, heillä on tarkat tiedot yrityksestään sekä tuotteista ja antavat yhteistyölle raamien lisäksi vapaat kädet. Kun henkilökemiat kohtaavat, on yhteistyön tekeminen helppoa molemmille. Vaikuttajat myös puhuvat paljon keskenään ja siksi huonossa maineessa olevat yritykset saattavat jäädä ilman hyviä sisällöntuottajia. 

Minkälaisen kuvan jätät yhteistyöstä?

Tämä on äärimmäisen tärkeä yritysten huomioida. Vaikuttajien puskaradio kulkee yhtä kuumana kuin kuluttajien. Vaikka et siis tarvitse vaikuttajan palveluita tai kyseinen vaikuttaja ei ole sinun tarpeisiin sopiva, vastaa hänelle ja ole ystävällinen. 

Pidä yllä hyvää mainettasi myös vaikuttajien piireissä! Arvosta heidän tekemää työtä ja ole avoin keskustelulle. 

Edellinen
Edellinen

Sisällöntuotanto – Kaikki mitä haluat tietää 

Seuraava
Seuraava

Kuinka teet ammattimaiset tuotekuvat itse?